Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Informationstexter - för dig som vill läsa mer

Här finns information om den kirurgiska behandlingen, kosten inför och efter en operation samt information om fysisk aktivitet.

Du har säkert hört ord som övervikt, fetma och obesitas i väldigt negativa ordalag. Här använder vi orden för att beskriva ett medicinskt tillstånd som vi vill behandla men vi vill poängtera att vi inte lägger någon värdering i orden. Här tar vi upp ämnen som är viktiga att förstå och med den här informationen vill vi hjälpa dig att fatta ett väl övervägt beslut om du vill genomgå en obesitasoperation.

Du funderar på eller är planerad för en obesitasoperation. Det är viktigt att vara medveten om att du genomgår ett ingrepp som inte går att ångra. Det kommer att påverka vad och hur du kan äta och dricka resten av livet eftersom operationen innebär en stor förändring av mage och tarm.

Alla stora operationer innebär en risk för komplikationer. Du har själv ett stort ansvar och stora möjligheter att påverka ditt mående efter operationen genom att anpassa dig till den nya livsstilen som bland annat handlar om vad du äter och dricker. Att bestämma sig för att genomgå en obesitasoperation är ett stort steg som påverkar resten av livet.

Du har säkert fått höra att det här är enkelt. Det handlar bara om mängden energi man stoppar i sig och mängden energi man gör av med. Men det är en förenkling som inte stämmer med verkligheten.

Från sjukvårdens sida är målsättningen med obesitaskirurgi att minska sjuklighet och dödlighet. Det är viktigt att komma ihåg att obesitas är en sjukdom och att operationen är en behandlingsmetod för sjukdomen och följderna som sjukdomen orsakar.

Obesitasoperationen är en hjälp till självhjälp. Att tro att operationen i sig löser både viktproblematik och andra problem automatiskt, är att ha orealistiska förväntningar. Som med all obesitasbehandling krävs ett stort engagemang och vilja från dig som patient. Operationen kan ses som ett verktyg i obesitasbehandlingen. Det är du själv som bestämmer hur du ska använda ditt nya verktyg. Att följa de rekommendationer som ges är en förutsättning för en effektiv och varaktig viktnedgång.

Det är viktigt att bearbeta eventuella psykologiska problem innan operationen. Det kan handla om att ta itu med ett känslomässigt ätande eller att ställa in antidepressiv medicinering korrekt. Det är lika viktigt att vara i god kondition såväl psykisk som fysiskt inför en obesitasoperation. Den stora förändringen i ätbeteendet kan ge stora psykologiska påfrestningar om du inte är i balans. 

Hjälp med känslobearbetning efter operationen 

Det finns mycket begränsade möjligheter att få stöd av kurator på kirurgiska kliniken efter operationen. Vi hanterar enbart problem som är direkt relaterade till operationen. Om du behöver stöd kring problematik som fanns innan operationen hänvisas du till primärvården eller psykiatrin. Kuratorskontakt är inget som erbjuds rutinmässigt utan endast till de med särskilda behov. 

Hjälp med livsstilsförändringar efter operationen

Efter operationen följs du upp de två första åren. En sjuksköterska på kirurgmottagningen tar kontroller och du får möjlighet att ställa frågor angående livsstilsförändringar. Du erbjuds däremot inte någon gruppverksamhet eller individuella besök med inriktning på beteendeförändring eller liknande. Känner du att du behöver stöd från andra i samma situation rekommenderar vi att du uppsöker patientförening eller ett forum för obesitasopererade som finns på internet. 

Stöd från omgivningen

Fundera över vem du vill involvera i ditt arbete med viktminskning. Det finns fördelar och nackdelar med olika tillvägagångssätt. Du kanske känner att du vill berätta för "hela världen" att du skall genomgå en operation. Eller också tycker du att det är bättre att bara berätta för dina närmaste. Inget är rätt eller fel. Du avgör vad som ger dig bästa förutsättningarna för att lyckas. 

Att ha med några vänner "på tåget" kan vara en fördel när du har tyngre perioder och upplever att du har tappat en del av din motivation. Du kan få stöd och uppmuntran kring de framsteg du redan gjort och som du själv kanske blivit blind inför när det går sämre.

Ibland kan du få oväntade reaktioner från omgivningen. Alla kommer inte reagera positivt på din viktminskning. Vissa kan reagera annorlunda än du förväntar dig. Försök att omge dig av de vänner och bekanta som gläds med dig och samtidigt har en realistisk syn på livets olika upp och nedgångar och att det hela tiden handlar om att börja och börja om igen. 

Nästan all obesitaskirurgi som genomförs idag, utgörs av gastric bypass eller sleeve gastrektomi. De flesta kan opereras med titthålsteknik, så kallad laparoskopi. Ibland behöver man fortfarande operera med öppen teknik, till exempel på grund av sammanväxningar efter tidigare bukoperationer. Men det är samma operation inne i bukhålan oavsett operationsteknik.

Magsäcken delas så att en liten övre magsäcksficka skapas. Magsäcksfickan rymmer cirka 30 ml (cirka två matskedar). Den nedre delen av magsäcken finns kvar men den är vilande och bortkopplad.

Tunntarmen delas en bit längre ner och sammanfogas med den lilla magsäcksfickan. En sammankoppling mellan tunntarmarna görs så att vätska från bukspottkörteln och galla kan blandas med maten. 

Illustration Gastric bypass.png

Magsäcken delas längsgående så den kvarvarande magsäcken bildar ett smalt rör. Den bortdelade magsäcken tas bort och plockas ut under operationen. För att röret skall bli lagom stort används en sond som sättes via munnen när du är sövd. Sonden plockas bort när operationen är klar. Det nya "magsäcksröret” rymmer cirka 1,5 dl. Vätska från bukspottskörteln och galla blandas med maten i tolvfingertarmen. 

Sleeve gastrektomi.png

Alla som ska genomgå en obesitasoperation behöver förbereda sig så att operationen får bästa möjliga förutsättningar att gå bra. En viktig förberedelse är att gå ner i vikt för att minska storleken på levern. Det gör att operationen blir lättare att genomföra. Det är också en träning inför ett nytt ätbeteende som man behöver anpassa sig till efter operationen.

Alla som ska genomgå en obesitasoperation måste först gå på en lågenergidiet under några veckor inför operationen. Dieten är oftast i pulverform med ett energiintag på ungefär 900 kalorier per dag. Dieten innehåller viktiga vitaminer och mineraler som stärker kroppen inför operationen. Målet är att minska vikten med ungefär 10 procent. Leverns storlek minskar också och det underlättar operationen.

Du påbörjar din viktnedgång och dieten är ett säkert sätt för viktnedgång då kroppen får i sig all näring den behöver via pulvren/shakerna.

Vad innebär lågenergidiet? 

  • Ditt energiintag blir ca 900 kcal per dag.
  • Behandlingstiden är 4–8 veckor före operationen. 
  • Kost består enbart av VLCD-produkter. Det är viktigt att det är en produkt som benämns komplett/fullvärdig kostersättning. 
  • Det finns godkända VLCD-produkter från flera märken. Vi rekommenderar att du använder Allévo, Naturdiet, Nutrilett eller Itrim. 
  • Du ska ta 6 påsar/tetra per dag. Fördela påsarna/tetra jämnt över dagen. Hoppa inte över någon påse/tetra, eftersom du då inte får i dig ditt dagliga behov av protein och andra viktiga näringsämnen. 
  • Är du laktoskänslig finns det laktosfria varianter av både Naturdiet, Allevo och Nutrilett. Du kan även ta laktastabletter och då använda ett preparat med laktos i. 
  • Har du celiaki behöver du vara uppmärksam på att många preparat innehåller havrefibrer som inte är glutenfria. Allevo har några glutenfria produkter. 
  • Utöver pulverdieten ska du dricka minst 2,5 liter vätska per dygn. Skriv gärna upp hur mycket du druckit. Det du dricker får inte tillföra kalorier.
    Förslag på lämpliga drycker är:
    • Vatten, mineralvatten. Smaksatt går bra men inte Loka Crush eller liknande då de innehåller fruktjuice. Det går bra att smaksätta vattnet med frysta bär, skivad citron/gurka eller light saft. Du kan även dricka sockerfri energidryck/lightläsk (max 5 dl per dygn). 
    • Kaffe, te utan socker, honung eller grädde. Sötningsmedel går bra att använda. Lite lättmjölk går bra att ha i kaffe och te. 
    • Buljong, blandad från pulver, tärning eller fond (max 5 dl per dygn).

Fördelarna med en viktnedgång är många men när vikten minskar snabbt, kan övergående biverkningar förekomma. Under första veckan beskriver många trötthet och hunger, speciellt tredje och fjärde dagen kan kännas jobbiga. Ta en dag i taget! Efter en vecka brukar det kännas bättre och biverkningarna brukar minska. 

Biverkningar:

  • Huvudvärk och yrsel kan förekomma – viktigt med tillräckligt vätskeintag. Kroppen behöver kontinuerlig tillförsel av vätska under en lågenergidiet. Sprid ut vätskeintaget över dagen.
  • Frusenhet – drick varmt, klä dig varmt.
  • Förstoppning motverkas bäst av mycket vätska och rörelse. Det är naturligt att toalettbesöken minskar, men du ska inte behöva ha ont eller må dåligt av detta. Det finns några alternativ som kan hjälpa:
    • 2 tsk hela psyllium/chiafrön i ½ glas vatten, låt stå en liten stund och drick/ät.
    • Receptfria laxermedel, exempelvis Movicol som du köper på apotek. 
  • Diarréer – prova laktosfria alternativ eller ta laktastabletter tillsammans med pulverpåsarna. Det går även bra att ta stoppande läkemedel till exempel Dimor. 
  • I sällsynta fall kan gallstensanfall utlösas. Vid kraftiga magsmärtor, sök akutmottagningen. Får du känningar av gallsten är det viktigt att du kontaktar operationsplaneringen då gallstensproblematiken behöver utredas innan obesitasoperationen. 

Ät inget utöver dina påsar. Allt extra ätande försämrar viktnedgången och kan öka risken för hunger och sug. Det är okej att tugga sockerfria tuggummi, till exempel Extra, eller att äta gurka (utan skal) eller sallad (utan dressing/olja, kryddor).

Rör på dig. Dagliga promenader, cykling, simning eller annan fysisk aktivitet rekommenderas. Det förbättrar viktnedgången ännu mer och hjälper kroppen att bevara muskelmassa. Har du ett aktivt jobb är det viktigt att du gör någon form av extra fysisk aktivitet utöver jobbet. Tränar du någon form av tyngre träning är det bra att ta ½–1 shake före och ½–1 shake efter träningspasset.

Drick minst 2,5 liter per dygn. Det du dricker skall inte tillföra extra kalorier. 

Om du har diabetes, speciellt om du använder insulin, kan doserna behöva minskas för att blodsockret inte ska bli för lågt innan operationen. Ta kontakt med din läkare eller diabetessköterska för eventuell dosjustering av insulinet.

Direkt efter en obesitasoperation gör man en upptrappning av konsistensen på maten. Belastningen på det opererade matsmältningssystemet behöver trappas upp gradvis så att magen hinner läka.

Den här livsstilsförändringen kommer du att ha med dig resten av livet. Här får du information om kosten men även om biverkningar man kan få i samband med måltid. Och vad du behöver tänka på för att minska dessa biverkningar.

Första tiden efter operationen

Den första tiden efter operationen är det opererade området i magen känsligt, du kommer därför att behöva trappa upp konsistensen på maten långsamt. Detta gör du för att magen ska läka ihop ordentligt och lära sig hur det nya systemet fungerar, lite som en kostrehabilitering. Upptrappningen av konsistensen på maten är olika lång beroende på vilken operationsmetod du genomgått.

Kostschema

De som genomgått en gastric bypass äter flytande kost i en vecka följt av tre veckor med mjuk mat. 

De som genomgått en sleeve gastrektomi äter flytande kost i två veckor följt av tre veckor med mjuk mat, alltså en veckas längre upptrappning. Detta beror på att det efter en sleeve gastrektomi är ett längre sår på magsäcken som måste läka och är mer känsligt för konsistenser den första perioden. 

Flytande kost och mjuk mat

När du äter flytande kost är det viktigt att maten är helt slät och utan bitar, använd mixer eller mixerstav för att få en slät konsistens. När du äter mjuk mat kan du tänka att det är konsistenser som går lätt att trycka sönder med en gaffel. Den mjuka maten ska även vara utan trådiga och svårsmälta livsmedel. 

Vätska

Det är viktigt att du inte dricker någonting i samband med måltiden. De som genomgått en gastric bypass operation kan dricka fram tills då de börjar äta och ska sedan vänta 30 minuter efter avslutad måltid innan de dricker igen. Personer som genomgått en sleeve gastrektomi ska inte dricka någonting 30 minuter före och 30 minuter efter måltiden. Anledningen till att det är en längre tid runt måltiderna du inte får dricka om du gjort en sleeve gastrektomi är för att den nedre magmunnen fortfarande finns kvar. Det innebär att om du dricker närmare än 30 minuter inpå måltiden kommer magsäcken vara fylld med vätska och då får maten inte plats. 

Tugga väl

Var noga med att tugga maten ordentligt. Den opererade magsäcken kan inte bearbeta maten som tidigare vilket gör att du måste bearbeta och finfördela maten i munnen. Prova att räkna till 30 varje gång du tagit en ny tugga. Tänk även på att lägga ner besticken mellan varje tugga, det gör att du tuggar maten mer noggrant och att måltiden tar längre tid att inta. Målsättningen är att varje måltid ska ta cirka 20 minuter att äta upp. Det kan även vara bra att äta med mindre bestick, särskilt under upptrappningsfasen när du lär dig hur din nya mage fungerar. Ät till exempel hellre med tesked istället för matsked, det gör att måltiden tar längre tid att inta och minskar risken för illamående. 

Trappa upp försiktigt

Tänk på att trappa upp försiktigt när du byter från flytande kost till mjuk mat. Fasa gärna in den mjuka maten i små steg och fortsätt de första dagarna att ha majoriteten av måltiderna flytande och exempelvis byta ut ett mellanmål och en lunch eller middag till mjuk mat. Det är bra att ha samma upplägg när du byter från mjuk mat till normal konsistens, byt inte alla måltider till fast konsistens på en gång.

Kostråden gäller även om du har diabetes. 

Under flytkostperioden ska du få i dig följande 

  • 5 dl mjölkprodukter, till exempel mjölk, fil, yoghurt eller drickkvarg. Välj en naturell sort och smaksätt själv med till exempel vaniljpulver, fruktpuré/mosad frukt istället för att använda sötade produkter. Det går bra att använda yoghurt/fil/drickkvarg som är smaksatt utan tillsatt socker. Om du upplever att mjölkprodukterna ger dig gaser eller diarréer kan du prova laktosfria produkter. Du kan även använda vegetabiliska mejeriersättningsprodukter, det är dock viktigt att dessa är berikade med kalcium och D-vitamin, välj i första hand sojabaserade produkter då dessa har högst proteininnehåll. 
  • 3–4 dl varm soppa baserad på mjölk, fördelat på två måltider (lunch och middag). Du kan göra soppbasen själv eller använda färdiga soppor som Kelda, Varma koppen/Blå Band (blandad med mjölk) som bas. För att du ska få i dig tillräckligt med protein behöver du tillsätta cirka 50 g tillagat kött/fisk/baljväxter i soppan. Mixa sedan soppan helt slät efter du tillsatt kött/fisk/baljväxter, använd mixer eller mixerstav. 
  • För att dagligen få i dig tillräckligt med protein bör du proteinberika maten genom att tillsätta minst 3 msk proteinpulver i till exempel yoghurt, smoothie. Proteinpulver kan bland annat köpas på apotek, till exempel Fresubin protein powder. 
  • Som mellanmål kan du använda både måltidsersättningar eller fortsätta med dina kostersättningsprodukter (VLCD/LCD) av valfritt märke och sort (enbart flytande ej puddingar/gröt/soppor). Pulver eller färdigblandad produkt spelar ingen roll, men blanda gärna pulver med lättmjölk. Om du inte vill eller kan använda dessa produkter kan du istället göra en proteinberikad smoothies till mellanmål, recept finns under fliken ”Mellanmålsförslag”. Du kan även använda proteinberikade drycker så som Propud eller drickkvarg utan tillsatt socker. 
  • Du behöver dricka 1 500 ml vätska totalt under en dag utöver den flytande kosten. Välj kalorifria drycker som vatten, kaffe, te eller buljong. Undvik kolsyrade drycker under första månaden då kolsyran kan orsaka irritation i det opererade området och ge obehag. Tänk på att dricka långsamt och i små klunkar. En del upplever även att det går lättare att dricka genom sugrör eller flaskor med sportkork.

Glöm inte att ta dina kosttillskott: B12 (Betolvex/Betolvidon), järn (Duroferon), Kalcium & D-vitamin (Kalcipos D Forte) samt MittVal Kvinna/Apoteket kvinna.

Frukost
1,5–2 dl naturell mjölk/fil/yoghurt, eventuellt smaksatt med mosade bär/frukt 

Mellanmål
1,5–2 dl proteinrik smoothie/drickkvarg eller ½-1 portion VLCD/LCD 

Lunch
1,5–2 dl varm soppa 

Mellanmål
1,5–2 dl proteinrik smoothie/drickkvarg eller ½-1 portion VLCD/LCD 

Middag
1,5–2 dl varm soppa 

Kvällsmål
1,5–2 dl naturell mjölk/fil/yoghurt 

Därutöver minst 1,5 liter vätska per dag, som inte ska tillföra några extra kalorier. 

Under 3 veckor efter den flytande kosten, ska du äta mat med mjuk konsistens. Mat som inte går att mosa med en gaffel till en mjuk konsistens kan mixas i matberedare/mixer. All mat du äter ska vara lätt att tugga och inte innehålla några hårda bitar eller skal från frukt och grönsaker. Trådiga eller svårsmälta livsmedel ska också undvikas. Du behöver undvika dessa livsmedel för att de har en ökad risk för att klumpa ihop sig och fastna i magsäcksfickan.

Små portioner, tugga noga

Det är viktigt att du tar små portioner, tuggar maten noga och äter långsamt. Portionsstorlek som brukar tolereras är cirka 1–2 dl per måltid. Vi rekommenderar att du sakta trappar in den mjuka maten, förslagsvis att dag 1 byta ut 1–2 måltider och hålla de övriga måltiderna flytande för att magen ska vänja sig vid den nya konsistensen.

  • Trådiga och sega livsmedel som inte går att tugga sönder: sparris, broccolistjälkar, bambuskott, sockerärtskidor, rabarber, frukthinnor från citrusfrukter, ananas, papaya, mango, torkad frukt, stekt svamp, helt kött, kokos, fågel, kallrökt eller gravad fisk samt skaldjur. 
  • Hårda och svårsmälta livsmedel: nötter, mandel, jordnötter, helkornsbröd, popcorn, skal och kärnor från frukt, grovriven färsk kål och morötter samt färsk lök i stora bitar. 
  • Kletiga livsmedel som lätt lägger sig som en klump i magen: mjukt bröd, pannkakor, vetebröd, pasta, ris, couscous, bulgur. 
  • Fisk, köttfärsrätter, baljväxter (bönor, ärtor, linser), tofu, Quorn (även bitar/filéer), sojafärs (enbart färs ej bitar/filéer), äggrätter, mager och mjuk korv utan skinn.
  • Potatis med mager sås, hemlagat potatismos, pressad potatis, bakad potatis, rotmos, palsternacksmos och så vidare.
  • Banan, melon, kiwi, rivet äpple/päron utan skal, avokado, mosade bär.
  • Kokta och mosade grönsaker utan skal, finriven gurka utan skal, finhackad tomat utan skal.
  • Knäckebröd utan fröer typ ”Husman” som tuggas noggrant.

Glöm inte att ta dina kosttillskott: B12 (Betolvex/Betolvidon), järn (Duroferon), Kalcium och D-vitamin (Kalcipos D Forte) samt MittVal kvinna/ Apoteket kvinna. 

Frukost – välj ett av förslagen:

  • 1 skiva knäckebröd med mjukt pålägg som exempelvis mjukost, färskost, mager leverpastej, kaviar, keso, bönpastej, hummus, bönröra, makrill i tomatsås, tonfiskpastej/tonfiskröra, laxpastej.
  • 1dl havregryn/rågflinge/boveteflingesgröt med kanel/lättsockrat äpplemos/mosade bär och 0,5 dl mjölk.
  • 1,5–2 dl naturell mjölk, fil eller yoghurt med skivad banan, mosade bär, fruktpuréer eller skalat och finrivet äpple. Du kan även använda de yoghurtsorter som är smaksatta utan tillsatt socker. 

Mellanmål – välj ett av förslagen:

  • En halv påse VLCD/LCDkost-preparat 
  • 1 knäckebrödsskiva med pålägg som på frukost 
  • 1 dl keso eller kvarg alternativt 1–2 dl fil eller yoghurt smaksatt med några skivor banan eller 0,5 dl mosade bär 
  • Propud eller liknande proteinberikad produkt utan tillsatt socker. 
  • Proteinrik smoothie

Lunch – välj ett av förslagen:

  • 0,5–1 dl tillagad fisk, köttfärs eller vegetariskt alternativ samt 0,5–1 st kokt potatis/mos + 0,5–1 dl välkokta mosade grönsaker = 1,5–2 dl totalt 
  • Omelett/äggröra på ett ägg och 0,5 dl mjölk, 0,5 dl kokta mosade grönsaker 

Mellanmål – välj något av förslagen från ovan 

Middag – välj något av förslagen från lunch 

Kvällsmål – välj något av förslagen från mellanmål eller frukost ovan 

Tänk på att variera dina mellanmål och dricka rikligt mellan måltiderna. Minsta intag av vätska är 1,5 liter per dag.

Du kan äta hel, pressad eller bakad potatis alternativt hemlagat mos på potatis/palsternacka/jordärtskocka eller rotmos till dina maträtter. 

Pulvermos och stekt eller friterad potatis kan ge dumping. 

  • Färsrätt (pannbiff, köttfärslimpa, köttbullar eller köttfärssås, fungerar med alla olika typer av färs, även vegetarisk) med mager sås, potatis, välkokt broccoli.
  • Kokt eller stekt fisk, potatis, med sås, till exempel dillsås, ägg- och persiljesås, kokta mixade ärtor eller välkokta morötter.
  • Fiskrätter som fiskbullar, fiskpudding, fiskpaté, fisksufflé med potatis, kall sås och finhackad stuvad spenat.
  • Fiskgratäng med potatismos och välkokta morötter. 
  • Kycklingkorv/kycklingköttbullar med mager sås och potatis samt välkokta grönsaker, till exempel morot och broccoli. 
  • Äggröra/ omelett, skalad och mosad tomat och knäckebröd. 
  • Quorn gryta/stekta med potatis och kokt morot. 
  • Tonfiskröra med potatis och skalad riven gurka. 
  • Makrillfilé i tomatsås med potatis och välkokt broccoli. 
  • Kalvsylta, potatis och inlagda rödbetor. 
  • Mager köttkorv med rotmos och skalad mosad tomat.
  • Bönbiffar med potatismos, yoghurtsås och kokt broccoli.
  • Linsgryta med potatis, kokt blomkål.
  • Ugnsgratinerad mager falukorv, potatismos, skalad och mosad tomat eller tomatsås på passerade tomater.
  • Stroganoff på mager korv/tofu, potatis, välkokta sommargrönsaker.
  • Lättstekt blodpudding med lingonsylt och välkokta morötter eller blomkål.

Vanlig mat resten av livet

När du övergår till vanlig mat blir det ännu viktigare att tugga maten noga. Detta för att hjälpa till att finfördela maten ordentligt innan den landar i tarmen. Varje måltid ska fortfarande ta cirka 20 minuter att inta. 

Pröva dig fram försiktigt

Nu kan du börja prova med mjukt grovt bröd, ris, pasta och färska grönsaker och nästan alla frukter. Var dock försiktig första gången du inför något av dessa livsmedel i din kost igen. Tugga extra noga och ät lite långsammare så att du hinner känna efter om det känns bra att äta det. Skulle något upplevas obehagligt att äta så våga prova igen efter någon månad. 

Vad fungerar för dig?

Det varierar väldigt mycket från person till person vad som fungerar bra eller inte. Vad gäller bröd så fungerar det till exempel oftast bättre med lite grövre sorter (utan hela korn/frön i ytterligare ett par månader) samt om du rostar brödet så att det blir sprött. Knäckebröd blir ofta en favorit då man alltid tuggar det ordentligt. Makaroner tuggas ofta dåligt och det är lätt att otuggade makaroner oavsiktligt sväljs. Välj istället penne, fusilli eller andra större pastasorter, gärna fullkornspasta eftersom man tuggar dessa bättre.

Undvik trådig svårsmält mat

Fortsätt i ytterligare två månader att undvika de mest trådiga och svårsmälta livsmedlen som till exempel sparrisstjälkar, broccolistjälkar, citrusfrukter (hinnorna runt klyftan), stora bitar av ananas och mango, stora portioner grovt riven vitkål och morot eller lök i strimlor, torkad frukt, nötter, popcorn, mandel, kokos och svamp. När du återinför dessa livsmedel så tänk på att återinföra dem i små mängder, finhacka dem gärna och tugga dem ordentligt!

Ät långsamt

Kom ihåg att förutom att hjälpa till att finfördela maten så hade magsäcken till uppgift att kontinuerligt portionera ut maten till tunntarmen. Den funktionen finns nu inte kvar och det är du själv som styr hur mycket och hur snabbt maten kommer till tarmen. Detta gör du genom att äta lite, långsamt men ofta, ungefär med 2,5–3 timmars mellanrum brukar vara lagom. Genom att undvika dryck till måltiden förhindrar du att maten passerar för snabbt och orsakar dumping. Drick vatten, mineralvatten, kaffe, te eller buljong i valfri mängd mellan måltiderna, men minst 1 500 ml per dag. 

Fördela måltiderna jämt över dagen

Efter operationen är det viktigt att du äter alla dina små måltider fördelade jämnt över dagen och tar dina vitamin- och mineraltillskott för att få i dig tillräckligt med näring.

Var noga med vad du lägger upp på och i. Vi äter mycket med hjärnan och ögonen, hunger/mättnad kan påverkas av hur mycket mat det ser ut att vara på tallriken. Vi rekommenderar att du använder assiett när du lägger upp lunch/middag, då är det lätt att få en lagom stor portion utan att behöva väga maten allt för ofta. Det är även bra att använda mindre skålar och matlådor. 

Glöm inte att ta dina kosttillskott: B12 (Betolvex/Betolvidon), järn (Duroferon), Kalcium & D-vitamin (Kalcipos D Forte) samt MittVal kvinna/ Apoteket kvinna.

Frukost – välj ett av förslagen:

  • 1 dl naturell mjölk, fil eller yoghurt smaksatt med skivad frukt/bär, till det 1 skiva grovt mjukt eller hårt bröd med magert pålägg, till exempel mager leverpastej, ost med max 17 procent fett, skinka, skivat ägg, kaviar, makrill i tomatsås, kalkon, mjukost, färskost, bönröra och en skivad grönsak på.
  • 1 dl havregrynsgröt med 0,5 dl mjölk och skivad frukt eller lättsockrat äpplemos och kanel. Till det en hård eller mjuk smörgås med pålägg enligt ovan. 
  • 0,5 dl osötad basmüsli med 1–1,5 dl naturell mjölk, fil eller yoghurt och eventuellt en halv skivad frukt eller 0,5 dl bär. 

Mellanmål - välj ett av förslagen:

  • 1 skiva grovt mjukt eller hårt bröd med magert pålägg. 
  • 1–2 dl naturell yoghurt smaksatt med fruktbitar eller 0,5 dl bär 
  • 1 kokt ägg 
  • 1 dl keso eller kvarg med 0,5 dl bär eller fruktbitar 
  • Overnight oats 
  • Propud/Skyr/Drickkvarg utan tillsatt socker 
  • 1 proteinrik smoothie (egen eller köpt, till exempel Modifast/Nutrilett/Naturdiet) 

Lunch 

Efter operationen rekommenderas en variant av tallriksmodellen. Om du lägger upp på en assiett ska halva assietten vara protein och en fjärdedel kolhydrat (pasta/ris/potatis/bulgur och så vidare) samt en fjärdedel grönsaker. 

Det är viktigt att du känner efter när det känns lagom för dig, portionsstorleken kommer variera från person till person. 

Mellanmål – välj något av tidigare förslag 

Middag som lunchen. 

Kvällsmål - välj något av förslagen från mellanmål eller frukost

Kostcirkel.jpg

 

Exempel på en lagom mängd det första halvåret efter konsistensupptrappning är till exempel: 

Proteindel

  • ½ portionsbit (60g) fisk
  • ½ kycklingfilé (60g)
  • cirka 3 köttbullar
  • 2–3 skivor mager korv (ca 50g)
  • 1 dl köttfärssås
  • 1–2 dl köttgryta
  • 1 tunn skiva lövbiff
  • ½ skiva entrecõte
  • 1 dl bönor/ärtor/linser
  • 1 quornfilé
  • 1–2 färsbiffar

Kolhydratdel

  • 1 dl kokt pasta
  • 0,5 dl kokt ris, bulgur, cous-cous, quinoa, matvete och så vidare
  • 1 st normalstor potatis
  • 0,5 dl mos

Grönsaker och sås

  • ½ dl grönsaker (kokta, råd, stekta, ugnsstekta, wokade och så vidare)
  • Upp till ½ dl sås

Så här kan en dags mat se ut efter upptrappningsperioden. 

Tänk på: 

  • Att samtliga måltider innehåller någonting proteinrikt.
  • Att det är tillräckliga mängder med mejeriprodukter för att du ska få i dig det kalcium du behöver.

Mat för en dag.png

Det här visar bilden:

  • Frukost: 1 dl lätt fil/yoghurt med ½ kiwifrukt, 1 msk müsli och chiafrön 
  • Mellanmål: 1 hård smörgås med 1 ägg 
  • Lunch: ¾ dl köttfärssås med rivna morötter, 1 dl pasta, ½ dl stekt rödkål och haricoverts 
  • Mellanmål: Smoothie av ½ dl kvarg + 1 dl lätt mjölk, ½ dl frysta bär, 1msk mjölkpulver 
  • Middag: 60g / ½ torskfilé, ½ couscous, ½ dl ugnsstekta rotsaker, 2 msk yoghurtsås 
  • Kvällsmål: 1 dl kvarg med ½ dl blåbär och 2 tsk chiafrön 

Det krävs mycket planering för att få till alla måltider samt tillräckligt mängd dryck. I början kan det kännas som att du inte gör något annat än att äta och dricka. Den känslan kommer minska allt efter tiden går. Det är viktigt att äta på rutin, ställ gärna alarm på mobilen för att inte glömma att äta/dricka.

Så här kan en dag se ut för dig som är obesitasopererad:

6.00 Dryck
1 dl vatten/smaksatt mineralvatten/lightsaft/te eller kaffe 

6.30-7.00 Frukost
0,5 dl mellanmjölk, 0,5 dl havregrynsgröt med 1 msk sylt och ett halvt ägg 

7.30-9.00 Dryck
2 dl vatten/smaksatt mineralvatten/lightsaft/te eller kaffe 

9.30 Mellanmål 1
1 hård smörgås med matfett och pålägg 

10:00-11:30 Dryck
2,5 dl vatten/smaksatt mineralvatten/lightsaft/te eller kaffe 

12.00-12.30 Lunch
60 g kokt lax, 1 normalstor potatis, en halv kokt morot och 1 msk filsås med kryddor 

13.00-14.30 Dryck
2,5 dl vatten,/smaksatt mineralvatten/lightsaft/te eller kaffe 

15.00 Mellanmål 2
1 dl keso och ½ kiwi 

15.30-17.00 Dryck
2 dl vatten,/smaksatt mineralvatten/lightsaft/te eller kaffe 

17.30-18.00 Middag
1 köttfärsbiff, 0,5 dl potatismos, 0,5 dl kokt broccoli och 1 msk brunsås 

18.30-19.30 Dryck
2 dl vatten/smaksatt mineralvatten/lightsaft/ te eller kaffe 

20.00 Kvällsmål
1 dl yoghurt med 0,5 dl bär eller frukter 

Drick resten av kvällen 3 dl vatten/smaksatt mineralvatten/lightsaft/te eller kaffe. 

Försök att vara noga med att inte dricka till måltiderna. Äter du någonting som känns starkt eller kletigt kan du skölja munnen med en mindre mängd vatten, mängden inte får bli större än ett halvt glas.

Alla former av magsäckoperationer innebär ett förändrat mat- och ätbeteende. För att må bra måste du alltid vara noga med vad och hur du äter. 

Gastric bypass

Operationen innebär att största delen av magsäcken och ca 1,5 meter av tunntarmen ”kopplas bort”. Kvar blir en liten magsäcksficka på 2–3 matskedar som är direkt kopplad till tunntarmen. Dessa förändringar är livslånga. 

Sleeve Gastrektomi

Vid en Sleeve Gastrektomi (Sleeve) tas cirka 75 procent av magsäcken helt bort. Istället för det normala säckliknande utseendet får magsäcken formen av ett rör som rymmer cirka 1,5 dl. Vid den här operationen kopplas ingen del av tunntarmen bort. Dessa förändringar är livslånga.

Mindre portioner

Efter operationen är portionsstorleken mindre, detta beror till viss del på att magsäcken är mindre men den främsta anledningen är att signalsystemet för hunger och mättnad är förändrat. Det innebär att du kommer bli mätt fortare och de flesta upplever inga eller kraftigt förändrade hungerkänslor. Efter operationen kommer det därför bli viktigt att påminna dig själv om att äta, det går inte längre att lita på att kroppen säger till när det är dags att äta. Det är bra att träna på att äta efter klockan, ställ gärna alarm för få en påminnelse om att äta. Ibland kan hunger eller mättnad komma utan förvarning, därför måste du lära dig att planera måltiderna efter detta. Ta med dig extra mat eller mellanmål om du ska iväg någonstans så du undviker längre perioder utan mat. 

Smakförändringar

Det är vanligt att uppleva smakförändringar efter operationen. Många upplever att söt- och fetmat smakar annorlunda än tidigare. Det är även vanligt att tycka bättre om salt och surt efter operationen. Fortsätt att njut av mat, men nu i betydligt mindre mängder och alltid i lugn och ro. Du kommer behöva lära dig lyssna och reagera på nya signaler från kroppen.

Fördela maten över dagen 

Då du enbart kan äta små mängder, cirka 1,5–2 dl per måltid, behöver du äta tre huvudmåltider: frukost, lunch och middag samt 2–3 mellanmål. Det är lagom att det går cirka 2,5 timmar mellan måltiderna. Klarar du inte av att äta de rekommendera mängderna kan du behöva öka antalet måltider till 7–8 per dag. 

Tugga maten väl 

Magsäcken är en muskel som innan operationen bearbetade maten till en slät konsistens. Efter operationen, då magsäcken blivit förminskad, försvinner förmågan att bearbeta maten. Detta innebär att du måste tugga maten noga innan du sväljer så att tarmen lättare kan ta emot maten och du slipper få ont eller riskera att något fastnar. 

Ät långsamt 

Före obesitasoperationen hade magsäcken bland annat till uppgift att portionera ut maten i jämna mängder till tunntarmen. Den funktionen är nu bortkopplad eller kraftigt nedsatt. Det är du själv som styr hur mycket och hur snabbt maten kommer till tunntarmen. Tänk därför att på att äta långsamt, huvudmåltiderna bör ta cirka 20 minuter. Äter du för fort kan du få besvär med buksmärta, kräkning och dumping. Genom att äta långsamt undviker du även att äta för mycket då du lättare hinner känna när du är nöjd. Ett tips är att lägga ner besticken på tallriken mellan varje tugga, det gör att du tuggar maten mer noggrant och att hela måltiden tar längre tid. 

Drick mellan måltiderna 

Genom att dricka mellan måltiderna undviker du att fylla magsäcken med vätska istället för näring. Du minskar dessutom risken för att maten hamnar för snabbt i tunntarmen, vilket kan leda till dumping. 

Har du genomgått en GBP kan du dricka strax innan eller 30 minuter efter måltiden. Har du gjort en sleeve ska du inte dricka 30 minuter före och efter måltiden. Till en början klarar de flesta endast av att ta små klunkar i taget. Försök att dricka långsamt, dricker du för snabbt kan du få ont. Prova att dricka med sugrör eller via en flaska med sportkork, det kan hjälpa. 

Vanligtvis får vi i oss mycket vätska via maten men inte efter en obesitasoperation då portionsstorleken är mindre än tidigare. För att undvika vätskebrist bör du dricka lite men ofta, minst 1,5 liter per dygn. Ha alltid med dig en vattenflaska och försök ha koll på ditt vätskeintag, skriv till exempel upp hur mycket du dricker. Tänk på att dricka mer om det är varmt eller om du ska träna. Om du exempelvis har ont i huvudet eller känner dig extra trött efter en obesitasoperationen kan det bero på vätskebrist.

Välj i första hand följande vätskekällor: 

  • Vatten, kan smaksättas med frysta bär, citron, eller lite lightsaft. 
  • Kaffe, te, buljong 
    Kolsyran i mineralvatten kan ibland ge gasbesvär då bubblorna inte bryts ner i den nya magsäcken och det kan vara svårt att rapa. Tänk på att lightsaft och lightläsk ibland kan "trigga" igång ett sötsug.
Hitta en bra portionsstorlek

Servera alltid lunchen och middagen på en assiett/liten djup skål och drycken i ett litet glas. Tänk också på att välja matlådor som rymmer en mindre mängd. Detta är ett bra sätt för dig att vänja ögat vid den nya portionsstorleken. 

När du lägger upp mat på assiett kan du tänka att ungefär halva assietten ska bestå av protein (fisk, fågel, ägg, kött, vegetariskt alternativ), 1/4 potatis, ris, pasta, bröd och liknande, samt 1/4 grönsaker, rotfrukter, frukt. Du bör alltid prioritera att äta upp proteindelen av måltiden först och sedan äta så gott det går av de andra delarna. Detta är extra viktigt den första tiden efter operationen.

Välj näringsrik mat 

Mat ger oss energi och näring. Näring är det vi kallar kolhydrater, fett, proteiner, vitaminer, mineraler och spårämnen. Energi får vi från näringsämnena fett, kolhydrater och protein och det mäts i kalorier. Näringen är kroppens byggstenar och energin är kroppens bränsle. 

Fett

Fett är det näringsämne som ger mest energi. Fett är bland annat viktigt för de fettlösliga vitaminerna A,D,E och K och för cellernas funktion. 

Kolhydrater

Kolhydrater är ett samlingsnamn för olika sockerarter och det finns i många livsmedel. Den vanligaste kolhydraten är stärkelse som finns i livsmedel som bröd, pasta, potatis, ris, grönsaker och frukt. Andra exempel är mjölksocker (laktos) som finns naturligt i mjölkprodukter och fruktos som finns i frukt. Kolhydrater behövs bland annat för att hjärnan ska fungera. 

Protein

Protein är byggstenar till cellerna. Kroppen behöver minst 60–80g protein per dag för att inte bryta ner sina egna muskler. Det finns protein i nästan all mat men de mest proteinrika livsmedlen är animaliska livsmedel såsom fisk, skaldjur, kyckling, kött och mjölkprodukter (keso, kvarg, fil, yoghurt, mjölk). Vegetabiliska alternativ är baljväxter (bönor, linser, ärtor, kikärtor) samt soja- och Quornprodukter. 

Det extra viktigt efter en obesitasoperation att maten är näringsrik, framför allt rik på protein, mineraler och vitaminer. Oavsett hur mycket du kan äta är kroppens behov av protein, vitaminer, mineraler och spårämnen desamma.

Ditt näringsbehov kommer täckas om: 

  • Du äter dina 6 rekommenderade måltider. Mellanmålen är lika viktiga som huvudmålen. 
  • Samtliga måltider innehåller något proteinrikt livsmedel. Det är lika viktigt vid mellanmålen som vid huvudmålen. 
  • Du äter så varierat som möjligt, tänk på kostcirkeln. 
  • Du äter 5 dl mejeriprodukter per dag för att få i dig dagsbehovet av kalcium. Mejeriprodukter är även en bra källa till protein. Till mejeriprodukter räknas även ost, 1 ostskiva motsvarar 1 dl mejeriprodukt. Du kan även använda vegetabiliska ersättningsprodukter, välj då i första hand sojabaserade produkter då de har högst proteininnehåll. 
  • Intag av godis, glass, fikabröd, chips, läsk och liknande begränsas till max en gång per vecka. 
  • Du tar ordinerade kosttillskott dagligen. 
Få i dig tillräckligt med protein

Vid kraftig viktnedgång är risken stor att du förlorar mycket muskelmassa. Under de första åren när portionerna är små och den största viktnedgången sker, är det extra viktigt att varje måltid innehåller minst ett proteinrikt livsmedel för att motverka förlust av muskelmassa. Det går att proteinberika maten på olika sätt. Tillsätt till exempel ett par matskedar protein-/mjölkpulver i potatismos, soppa, fil eller yoghurt.

Mellanmål är en viktig proteinkälla, exempel på proteinrika mellanmål är 

  • 1 dl keso/kvarg med bär eller frukt.
  • En smörgås med ett proteinrikt pålägg, till exempel mager ost, kalkon, sill, skivat kokt ägg, makrill i tomatsås, mager leverpastej, skinka, skivad köttbulle och så vidare.
  • Ett kokt ägg med salt/kaviar.
  • En hemmagjord smoothie.
  • Drickkvarg/proteindryck/pudding eller liknande färdiga proteinberikade produkter utan tillsatt socker.
  • Färdig proteindrink/måltidsersättning som finns att köpa i mataffärer, apotek, hälsokostaffärer. Det går även bra att fortsätta med en VLCD/LCD produkter som mellanmål. 

Ta dina vitamin- och mineraltillskott efter operationen 

Operationen gör att upptaget av näring i kroppen förändras. Därför måste du ta vitamin- och mineraltillskott även om du äter en varierad kost. 

Liksom övriga råd som ges är det viktigt hitta en rutin för när du tar dina kosttillskott så att de inte glöms bort. Observera att kosttillskotten inte kan ersätta allsidig kost utan båda delarna behövs. 

Följande kosttillskott behövs efter operationen 
  • Vitamin B12. Kroppens förråd av B12 är normalt mycket stora. Efter operationen minskas upptaget av B12 och därför du behöver du ta en B12 tablett per dag resten av livet. B12 – brist påverkar blodbildningen och kan även ge allvarliga neurologiska skador på hjärna och ryggmärg. Symtom som kan uppträda i ett tidigt skede är trötthet eller pirrningar och stickningar i armar och ben. 
  • Multivitamineral tablett. Alla vitaminer, mineraler och spårämnen är viktiga för att vi ska må bra och för att kroppen ska fungera normalt. För att minska risken för brister ska du ta ett multivitamintillskott resten av livet. Både män och kvinnor ska ta ett järnrikt tillskott, exempelvis Apoteket kvinna eller MittVal kvinna efter operationen. 
  • Kalcium och Vitamin D är viktigt för vårt skelett. Kalcium finns rikligt i mjölkprodukter. Om vi inte får i oss tillräckligt med kalcium från kosten tar kroppen av sitt eget kalciumförråd, skelettet, vilket ökar risken för benskörhet. D-vitamin bildas delvis när solens strålar träffar huden. Vitamin D finns även i maten vi äter i exempelvis fet fisk, äggula och mejeriprodukter. Efter operationen ordineras alla ett kalcium- och D-vitamintillskott, Kalcipos D-Forte som tas dagligen resten av livet. Om du äter läkemedlet Levaxin ska det dröja fyra timmar mellan det att du tar din kalciumtablett och Levaxin. 
  • Järn är ett mineralämne som framför allt är en viktig beståndsdel i blodet. Järnbrist leder till trötthet och huvudvärk. En kan även bli blek och känna sig trött av väldigt lite ansträngning. Blodvärdet och järnvärdet i blodet kontrolleras vid varje återbesök. Järn finns rikligt i lever, blodpudding och rött kött. Det finns även järn i vissa grönsaker men denna form av järn tas inte upp lika effektivt. 
    Efter operationen ordineras alla järntillskott som ska varannan dag. Om du äter läkemedlet Levaxin ska det dröja fyra timmar mellan det att du tar din järntablett och Levaxin. Du ska helst inte ta dina järn- och kalciumtillskott samtidigt.
Översikt kosttillskott efter operation 

Andra vitaminpreparat 

Det finns flera andra vitamineralpreparat på marknaden idag som riktar sig till personer som genomgått obesitaskirurgi. Bland annat finns FitForMe och MedMade, vi rekommenderar i första hand att du tar de vitamineraltillskott vi rekommenderar ovan men det är okej att använda de andra preparaten också. Använder du FitForMe är det viktigt att tänka på att du behöver äta extra kalciumtabletter utöver kapslarna och om du tar tuggtabletterna behöver du även äta extra järntablett.

Operationen innebär att du måste skapa nya rutiner och vanor gällande mat och rörelse för att få ett bra långsiktigt resultat. Det är viktigt att ha en regelbunden måltidsordning och att träna regelbundet för att få så bra resultat av operationen som möjligt och för att minska risken för långsiktiga komplikationer. 

Efter operationen kommer du märka att din kropp inte riktigt uppför sig som tidigare. Som nämndes inledningsvis kan hunger- och mättnadskänslorna upplevas annorlunda samt att smak och matlust kan påverkas. Många beskriver en ny typ av mättnadskänsla efter operationen, mer som ett stopp när kroppen säger till att den inte vill ha någon mer mat. Det är väldigt viktigt att du efter operationen lyssnar på kroppens signaler och slutar äta när du börjar känna dig mätt, även om du inte ätit upp hela din portion. Fortsätter du att äta kan du råka ut för dumpingproblem och riskerar att gå upp i vikt igen. Känner du varken mättnad eller "stoppkänslan" ska du inte äta mer än din tilltagna portion, runt 1,5–2,5 dl är en lagom portionsstorlek. Det kommer vara väldigt individuellt hur kroppen reagerar på operationen och hur mycket smakförändringar och liknande som du får, försök att inte jämföra dig med andra. Prova gärna nya maträtter och livsmedel efter operationen, dessa kan smaka helt annorlunda jämfört med vad du tyckt tidigare. 

Fasta

Efter en obesitasoperation bör du undvika längre perioder av fasta såsom exempelvis fasta under ramadan. Detta då kroppen efter operationen har mycket små reserver för att klara av längre perioder av fasta. Risken för störningar i kroppens saltbalans och hypoglykemier är stor. Operationen ses som ett medicinskt hinder för att fasta. 

Dumping

Dumping är ett syndrom som du kan drabbas av efter operationen, det är väldigt individuellt hur mycket du känner av det och det kan variera över tid. Både personer som genomgått en gastric bypass och de som genomgått en sleeve gastrektomi kan få dumpingproblem. Dumpingproblemen beror på att tarmen blir överbelastad, vilket kommer av att det blivit mer vätska i tarmen än normalt. Detta kan bero på att du ätit för fort och maten har då hamnat i tarmen snabbare än tidigare. Att du druckit för nära in på måltiden eller att du ätit någonting som är sött eller sött och fett i kombination. Det söta gör att kroppen försöker jämna ut sockerkoncentrationen i tarmen genom att dra till sig mer vätska. 

De vanligaste symtomen vid dumpingproblem är illamående och trötthet. Du kan även få hjärtklappning, flush, svaghetskänsla och diarré. Ibland kommer flera av dessa symtom och reaktionen är stark, ibland kommer bara exempelvis lätt illamående. Reaktionen kommer oftast inom loppet av en kvart efter måltiden och går ofta över efter 15–30 minuter men det kan även pågå i upptill en timme. 

Dumping i sig är inte farligt men upplevs ofta som obehagligt och kan bli ett besvär om en får det ofta. Om du fått en dumping är det enda du göra att vila eller gå en kortare promenad tills symtomen avklingat. När dumpingen passerat så försök reflektera över varför du fick dumpingen. Hur lång tid tog måltiden? Åt du en väldigt fet/söt måltid/livsmedel? Då blir det lättare att lära sig hur du skall undvika dumping i fortsättningen.

Hypoglykemier 

Kallades tidigare för sen dumping och är en ovanlig biverkan av operationen som oftast inte uppkommer de första två åren efter operationen. Hypoglykemier innebär blodsockerfall och sker oftast 1–3 timmar matintag. Blodsockret sjunker till väldigt låga nivåer och har oftast föregåtts av höga blodsockervärden. Hela mekanismen bakom hypoglykemierna är inte helt kartlagd men beror till stor del på att maten kommer snabbt ut i tarmen vilket leder till en snabb blodsockerstegring och en för stor insulinfrisättning som följd. 

Vanliga symtom vid hypoglykemier är en uttalad svaghetskänsla, skakningar, kallsvettningar, yrsel, flimmer framför ögonen, trötthet och hjärtklappning. Allvarligare hypoglykemier kan leda till symtom såsom brist på uppmärksamhet, sluddrigt tal, personlighetsförändringar och kramper. Kraftiga hypoglykemier är mycket allvarligt. Får du återkommande problem med hypoglykemier ska du kontakta kirurgmottagningen. 

När en hypoglykemi inträffar behöver du äta något som höjer blodsockret snabbt. I första hand rekommenderas Dextrosoltabletter (druvsocker). Har du inga druvsockertabletter tillhands går det även bra med en liten mängd juice, läsk, saft, mjölk, banan. Det är sedan bra om du äter någonting proteinrikt cirka 15–30 minuter efter du har ätit druvsockertabletterna. 

För att undvika både dumping och hypoglykemier bör du 

  • Äta små måltider 6–8 gånger per dag.
  • Äta långsamt och tugga maten väl, måltiden ska ta 20–30 minuter att inta. 
  • Undvika att dricka till maten. 
  • Undvika sötsaker och söta maträtter/livsmedel.
  • Undvika juice, Proviva, nyponsoppa, saft, läsk och andra drycker sötade med socker. 

Illamående, kräkningar 

Är du illamående direkt efter måltiden är det dumping du har. I regel kan du endast kräkas om du ätit för snabbt, inte tuggat ordentligt eller druckit till måltiden. Du kan då kräkas direkt i samband med måltiden, maten är i princip bara "nere och vänder". Personer som genomgått en sleeve gastrektomi kan ibland kräkas en stund efter måltiden utan att det behöver vara någonting som är fel. Om personer som genomgått en gastric bypass operation kräks upp mat är det oftast ett tecken på att det är stopp i tarmen och du behöver då söka vård på akutmottagningen.

Om du blir magsjuk kommer du inte kunna kräkas utan endast må illa, få ökad salivproduktion och ha diarré. 

Diarré 

Upprepade diarréer kan vara ett problem. Den vanligaste orsaken till diarréer är att du ätit för fort och/eller för mycket (dumping). Genom att tugga maten väl och äta små portioner kan problemen minskas. Fet mat kan även ge fettdiarré som kan komma en stund efter måltiden och kännetecknas av att avföringen flyter, är kletig eller svår att spola ner. Har du problem med detta vid enstaka tillfällen beror det ofta på att du ätit en fetare måltid än vad din matspjälkning klarar av. Besväras du av detta ofta rekommenderas du att kontakta kirurgmottagningen. 

Efter en obesitasoperation blir en del personer laktoskänsliga. Diarré mellan måltiderna kan då bero på att du reagerar på laktosen i mjölkprodukterna. Prova laktosfria produkter och se om problemen minskar. Observera att hårdost inte innehåller laktos. 

Kramper, buksmärta 

Magkramper mellan måltiderna kan också vara ett symtom på ökad laktoskänslighet, har du besvär med det prova att utesluta laktos. 

Om du känner smärta i samband med måltiden är den vanligaste orsaken att maten inte tuggats ordentligt, att du tagit för stora tuggor eller ätit för stora mängder. 

Kraftig buksmärta kan vara tarmvred, gallstensbesvär, magsår eller läckage. För mer information om detta, läs "Allmän information om obesitasoperation". 

Förstoppning 

Det är vanligt att toalettbesöken minskar efter operationen på grund av att du äter mindre mängder. Att gå på toaletten och bajsa 2-4 gånger per vecka kan vara helt normalt under förutsättning att du har inte har besvär av det.

Under upptrappningen av kosten kan du känna dig uppblåst och förstoppad, det beror på otillräcklig mängd med fiber i maten vilket kan leda till förstoppning. När du övergår till normal konsistens kan du öka fiberinnehållet genom att välja produkter som fullkornsris, fullkornspasta, fiberrikt knäckebröd och fullkornsbröd samt äta grönsaker och färsk frukt.

Att dricka mycket vatten och röra på sig motverkar också förstoppning. Tänk på att få i dig tillräckligt med vätska om du ökar mängden fiber i maten, annars får den fiberrika maten snarare motsatt effekt. Vanliga bulkmedel rekommenderas inte eftersom de sväller i tarmen. Det är bättre att välja tarmreglerande medel i flyt- eller pulverform, till exempel Lactulos eller Movicol dessa kan köpas receptfritt på Apoteket. Du kan även testa att blanda ner några teskedar psylliumfrön eller chiafrön i maten du äter, det kan minska tendensen till förstoppning. 

Vad ska jag tänka på för att hålla mig viktstabil? 

Vanligtvis sker det en successiv upptrappning av volymen mat som du klarar av att äta. Detta är individuellt och kan ta alltifrån ett halvår till över två år. En del kommer aldrig klara av att öka portionsstorleken och kommer då behöva öka energiintaget genom att energiberika samt öka antalet måltider. Ibland sker upptrappningen av volymen i takt med viktnedgången, ibland inte. Om du får till en bra grund med måltidsordningen och tar det lugnt kring måltiderna hinner du känna när du är mätt. Då brukar upptrappningen ske ganska naturligt. Pressa aldrig i dig mer när du känner att "det tar stopp". 

Om du avstannar din viktnedgång tidigare än det var tänkt eller om du börjar gå upp i vikt kan det bero på att du får i dig för mycket energi. Det kan bero på att portionerna blivit för stora eller på att du ökat intaget av energirika livsmedel som läsk, godis eller snabbmat. Även om du inte känner av begränsningarna på samma sätt som tidigare är det bra att äta på en assiett. 

Det är normalt med en viss viktuppgång några år efter operationen. Detta är en naturlig process när kroppen kommit mer i balans. Hur mycket du går upp är individuellt och går inte att förutsäga. 

Det är bra att undvika att äta mellan klockan 00 och 04. Hormonskillnader under dygnet gör att kroppen under dessa timmar inte är lika bra på att ta hand om maten som tillförs, vilket kan öka risken för viktuppgång. Om du känner att du inte klarar att vara helt utan mat dessa timmar, ät något litet som exempelvis 100 g keso eller 1 ägg. Detta är ett förslag på måltidsordning för dig som är opererad med gastric bypass/sleeve gastrektomi och jobbar natt. 

  • Ät frukost innan du går hem från arbetet. 
  • Ät ett mellanmål när du kommit hem, innan du går och lägger dig.
  • Ät lunch när du vaknat.
  • Ät ett mellanmål mellan lunch och middag.
  • Ät middag cirka klockan 18 eller innan du går till jobbet.
  • Se till att få i dig 1–2 mellanmål innan klockan 00.

Ditt åtagande är:

  • Att följa de rekommendationer som ges.
  • Att välja bra mat.
  • Att ändra ditt sätt att äta.
  • Att röra på dig.
  • Att ta dina kosttillskott.

Din del av arbetet är det som kommer påverka hur resultatet av operationen blir!

Innan du sätter i gång är det viktigt att du utgår från dina egna förutsättningar och dina egna erfarenheter av träning. Du har kanske mycket träningserfarenhet eller ingen alls och det kan kännas främmande. Båda delarna är lika okej. 

Det är viktigt att inkludera både konditionsträning och styrketräning för bästa effekt. 

Konditionsträning är allt som ökar pulsen. För en del räcker det att promenera snabbt, medan andra behöver jogga till exempel. 

Styrketräning innebär att du belastar kroppens muskler mer än vad du brukar. Belastningen kan ske med eller utan redskap. Det kan vara hantel eller gummiband med olika motstånd eller enbart med hjälp av din egen kroppsvikt. 

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att man ska konditionsträna minst 150 minuter per vecka och styrketräna 2–3 gånger per vecka. 

Börja nu, var i så bra fysisk form som möjligt och skapa en bra rutin för fysisk aktivitet innan operationen. Återhämtningen efter operationen blir snabbare och risken för komplikationer minskar. 

På sjukhuset

Efter operationen behöver du komma upp ur sängen så snart som möjligt och börja röra på dig. Det är för att undvika komplikationer som exempelvis lunginflammation eller blodproppar. Personalen kommer att vara med och hjälpa dig om du behöver det. 

När du kommer hem

Börja med dagliga korta promenader så snart du kommit hem från sjukhuset och utöka successivt. En månad efter operationen kan du fortsätta med alla aktiviteter, till exempel lättare gympa, stavgång, raska promenader, cykling, motionscykel och simning (när såren läkt). 

Kontakta kirurgmottagningen innan du börjar med mer intensiv och belastande träning som kampsport, tung styrkelyftning eller kontaktidrott där tacklingar och fall ingår. Ibland behövs en längre läkningstid och en gradvis anpassning till mer ansträngande och intensiva aktiviteter. 

Första året efter operationen

De första 12–18 månaderna efter operationen är motionens främsta syfte att behålla muskelmassan och att lägga en grund för bra vanor. 

Träningen är ett komplement till operationen för att uppnå en långsiktig viktreduktion. 

  • Måttlig motion ökar inte aptiten utan snarare motsatsen. 
  • Måttlig motion ökar ditt allmänna fysiska välbefinnande genom att muskler, hjärta och lungor tränas och stärks. 
  • Måttlig motion ökar ditt psykiska välbefinnande och gör dig mindre trött. 
  • Genom att motionera motverkar du att tappa muskelmassa så att det du förlorar i vikt till stor del består av fett. Dessutom håller du ämnesomsättningen uppe.
  • Motion motverkar lågt blodtryck och den allmänna svaghet som kan förekomma efter en operation. 
  • Antalet kalorier som förbrukas vid ett enstaka motionstillfälle kanske inte tycks vara så stort (30 minuters promenad förbränner cirka 250 kalorier) men den samlade effekten av förbrända kalorier, stärkta muskler, ökad rörlighet, ökat själsligt välbefinnande betyder oerhört mycket. 

En vardag med ökad rörelse hjälper dig att inte gå upp i vikt igen efter den stora viktnedgången som du står inför. Det kan vara bra att redan nu kommer i gång med så kallad smygmotion, till exempel genom att: 

  • Kliva av bussen en eller två hållplatser före den plats du ska till. 
  • Parkera bilen ett par kvarter bortanför den plats du ska till. 
  • Undvik att åka hiss, gå i trappor om du kan. 
  • Inte låta andra springa ärenden åt dig. Gör alla dina småärenden själv. 
  • Gå eller cykla till jobbet om möjligt.

Fyra veckor efter operationen får du börja belasta magmuskulaturen och smyga i gång med styrketräningen. Det finns ett antal gym, simhallar m.m. som erbjuder styrketräning men inte alla känner sig hemma i den miljön. 

Vi har sammanställt ett urval av enklare övningar som går att genomföra i hemmet. 

Du får testa om du klarar det själv med hjälp av de här instruktionerna. Om du behöver stöd för styrketräningen får du gärna vända dig till din fysioterapeut på vårdcentralen eller kontaktar kirurgmottagningen. 

För att få en tydlig effekt av styrketräningen behöver du träna minst 1–2 gånger i veckan. Styrketräning innebär att du belastar dina muskler hårt under träningen. 

  • Välj 5 av de föreslagna övningarna. 
  • Ta med minst en övning för armar, rygg/mage och ben. 
  • Värm upp i minst 10 minuter innan träningen (till exempel cykla, gå raskt eller med roddmaskin). 
  • Utför mellan 8–12 repetitioner av varje övning – justera övningen/belastningen så att 8–12 repetitioner är precis det du klarar (om det inte går att justera övningen då utför du så många repetitioner som du kan, även om det blir fler än 12). 
  • Utför sammanlagt 2 till 3 set – antingen en och samma övning tre gånger i rad med 2 minuters vilopaus mellan varje set eller rotera mellan övningarna utan vilopauser. 
  • Gör dina övningar noggrant, fokusera på rörelsen och känn in de muskler som är satta under arbete. 

Efter ett tag kan man tröttna på övningarna, byt då ut några övningar mot nya, testa med styrketräning på gymmaskiner eller prova någon form av gruppass om det kan passa dig. 

Genom att styrketräna förbättrar du inte bara muskelstyrkan, utan även ämnesomsättning, insulinkänslighet, blodtryck, blodfetter och ledfunktion. Du motverkar benskörhet samt ökar ditt psykiska välmående genom att minska oro, ångest och depression. 

Övningar: styrketräning i hemmet

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 11 mars 2025

Bläddra bland resultaten på din sökning